Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[其他] 日本 SHARP x NTT docomo 手機使用討論區

引用:
原帖由 cosy 於 2010-4-11 03:40 AM 發表
令外,入歌個度我DOWN過幾個安裝,電腦都仲係冇法識別,請問點算?

如果你係用MTP MODE入歌,只需要︰

1.USB DATA CABLE(請確定能傳輸DATA)
2.已解MTP鎖的SH-06A(確定在選項時沒有反白,就算冇插CABLE都能選取)
3.行WINDOWS電腦,並有WINDOW MEDIA PLAYER 11或以上

應該就可以了,不知你下載了什麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwardkk 於 2010-4-17 01:12 PM 發表
各位大大, 我是用緊sh-06a ,怎樣可以有筆畫中文輸入, 請各位指點.

首係問題係你有冇入到?
有入既話係SMS畫面選擇字型度選第一個,待畫上出現"漢"就可以打中文了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KURENA1 於 2010-4-19 05:41 PM 發表
我部SH06A本身冇乜問題
最近入完相BULK SORT MICRO SD之後果下都開到個FILE
但係過左一陣間就會唔得
一開個FILE就會重新開機
之前都唔係咁
連DEL都係咁
有冇人幫到我??

那看來先要清除卡裏面引致重開機的FILE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KURENA1 於 2010-4-19 09:05 PM 發表

但係連DEL果個FILE都會重新開機
唔通真係冇計?

把記憶上拔出來,你就算放嘢入卡,BULK完啲野其實都仲係卡。
除非你把FILE COPY TO PHONE。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KURENA1 於 2010-4-19 10:23 PM 發表

咁我要點做??

如果你手機上沒有這個FILE,相信不會出現以上情況吧?
然後把記憶卡拔出來FORMAT,再入過再試。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KURENA1 於 2010-4-21 09:55 PM 發表

我今日試左將張卡FORMAT, 佢話UNABLE TO FORMAT, 但FORMAET完之後冇晒D野, 跟住我試過再入野落去, 但佢話UNABLE TO BULK

先用電腦format,再用手機format試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KURENA1 於 2010-4-23 11:45 PM 發表

SORRY, 點用電腦FORMAT?
我乜都唔識

你將記憶卡插入電腦或與電腦接駁左既讀卡器,然係係我的電腦裏搵返張卡,移動MOUCSE既圖標到張卡上,然後按右鍵,選格式化。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sarosan 於 2010-4-25 10:07 AM 發表
沉日唔見左部docomo sh01a(藍色)/__\
我想問下有冇d咩方法可以追蹤得到部電話既位置?
例如gps係香港仲有冇用?可唔可以追查得返?
又或姐手機本身個編號追查等等?
唔該晒大家!

係日本就得既,係香港冇可能。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chengkf123 於 2010-5-3 11:11 AM 發表
想請問SH-01B點禁可以重設過個系統?

即係RESET所有野,變返出廠一樣...

另外有人教如果要去一D地方係會圈外..

咁可以先入飛航模式...咁想問要點禁架?

THZ

RESET即係MASTER RESET,我冇手機係手唔記得,SORRY。
你自己撞下,要問密碼架。

入飛航模式即係轉左SELF MODE。
咁不如索性熄機……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chengkf123 於 2010-5-4 10:02 AM 發表

之前用香港電話入飛航模式要重新開機好煩

但日機唔係可以直接開關唔洗開熄部機?

入左飛航模式可以睇下時間ma

係WO,用香港電話可以打##122#又或者*#130查SIM卡餘額

日機係咪唔得架,我試過唔W ...

一定唔得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nikoXkei522 於 2010-5-12 08:40 PM 發表
我係用緊sh06a
因為之前一路收唔到訊號,所以我換張sim card落另一部機
換返既時候sh06a好似認唔到我張sim card
左上角有個圖示顯示話部機入面冇sim card係度
但我check過sim card同卡貼都冇擺錯位架喎 /3\

係你張卡貼有問題,已玩完。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nikoXkei522 於 2010-5-17 12:01 AM 發表
換左張卡貼而家冇事喇 XD
不過之前已經唔知點解send唔到msg
收就收到但send唔出
一send就話咩拒絕,又唔係冇迅號

佢雖然彈包野出黎話寄唔出,但已寄到。

你可以試下寄俾自己,佢話寄唔出,你等一陣就會收到。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 azuki_keita 於 2010-5-18 02:25 AM 發表
想問一下
如果我個部係sh06a既硬解
去日本既話用唔用到當地電話卡?
還是一定要用漫遊?
thz

用到,回到日本當然可以,就咁插張SIM就得。P.S.插DOCOMO SIM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 azuki_keita 於 2010-5-18 01:17 PM 發表

咁係咪同機種一定要用返同樣既sim?
姐係sb用返sb sim , docomo用返docomo sim?
因為我純想係同朋友國內聯絡
但租docomo sim好似要機連sim ,都收得幾貴

因為日本國內各台都有網絡鎖,不能用另一個台的SIM。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 azuki_keita 於 2010-5-18 04:25 PM 發表

了解,姐係一定要屈服比4-5000幾yen啦....
感謝解答

日本本土也正就因解鎖問題而商議中……
唉……希望日機快啲解鎖。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。