Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[其他] 日本 SHARP x NTT docomo 手機使用討論區

引用:
原帖由 小貓頭鷹 於 2010-5-26 06:06 PM 發表
香港用的3G sim咭可否用在日机架。
解咭有甚麼用途架。

唔係睇你張SIM,而係睇你咩台。在香港使用日機,只有CSL 1010 同123,SMT,PEOLPES用得穩定,卡解要配上卡貼使用,用2G訊號。
對於PCCW既2G,雖然用上卡貼都可以有機會攞到線,但由於PCCW既2G訊號會變得超爛,所以會成日收唔到訊號而圈外。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小貓頭鷹 於 2010-5-26 09:30 PM 發表
用CSL要卡貼嗎。听聞去台轉張3G sim咭可用到日机。
等出机中~ 哈~

轉做3G SIM卡?
其實CSL既SIM CARD係共用架喎,而家幾乎轉晒做NEXT G。
同埋就算卡貼日機,都全部係用2G架喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 80659602 於 2010-6-7 09:07 PM 發表
我最近用3500買左部2手ge sh 06a nerv 用落一直好滿意
差唔多1日叉1次電(原廠電池)還算正常?
前幾日有事就換𦒘原本部手機用
拆左電池佢  停用幾日
到左尋日攞𦒘出黎用
大約有10%電左右
拿去叉  叉15分鐘 ...

我覺得電池老化機會不大,啲電正常用一年都唔會有咩大問題。(日日叉)
反而會否係代用電?
或者手機走電?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gon!! 於 2010-6-15 07:30 PM 發表
想問 DoCoMo P04B 有冇注音輸入(如果冇 有冇計) 重有係台灣用唔用到

台灣可以用
P-04B只有100句自訂辭書,就算要加,好似都冇人整台灣注音喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nikoXkei522 於 2010-6-26 01:58 AM 發表
我係用sh06a
我今日影相果陣唔知禁左d咩
而家一用PANORAMA(full mon size)影相、就會彈左個箭咀出黎、同埋有個good既字、左下角出現AF標誌
我唔知係咩function黎
對焦影相ok、但個mon會上下cut左一截
而家一開影 ...

PANORAMA其實係影院模式,我唔知係咪16:9咁同你影,或者變左唔同比例,所以影相上下都CUT左。
AF就即係AUTO FOCUS咁解,係呢個模式都應該可以自動對焦的。
至於要轉返個拍照模式,應該係入左影相介面後,按近屏幕的四個選擇鍵。

即係圖形呢四個︰

又或者在屏幕上直接選擇︰

回覆 引用 TOP

好似冇……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小久★K0ME 於 2010-7-15 04:31 AM 發表
我想問用原裝日本機+台灣卡貼,大部分機都用唔到上網功能?

暫時全香港不論軟解定卡解,都不能用GPRS上網。
只能用WIFI,如果部手機冇WIFI,唔駛諗。

回覆 引用 TOP

日版很易認嘛,MENU只得英文同日文選擇,輸入法又冇中文。
仲有個盒呢?日文說明書?

其實不難分。

回覆 引用 TOP

部機就算裝左個所謂既外掛輸入法,但係個SMS界面個度,都係其實打緊日文漢字輸入法,只係編好你打邊幾個制就CALL返咩字出黎。

其實要CHECK係咪日文機真係好覺單,你叫佢轉返個MENU係日文俾你睇,仲有係SMS介面有得揀輸入法可以打返日文出黎,仲有係MENU係會有DOCOMO既I-MODE選單,淨係呢幾樣都唔係啲台版轉登整黎冒認咁無謂掛?!

回覆 引用 TOP

大陸山寨機一樣有天線,仲可以睇香港電視.......

回覆 引用 TOP

訊號麻麻地

回覆 引用 TOP

可以,要自己搵FORMAT FACTORY 改到個呎寸岩部機睇。
好似係854 X 480

回覆 引用 TOP

你自己轉既WMA就未必得,但用USB CABLE同用MTP MODE過歌就實得。

回覆 引用 TOP

其實你買時個店主冇教你咩?

回覆 引用 TOP

用 MTP MODE 就係用MICRSOFT,唔用ITUNE架。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。