Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[其他] 日本 SHARP x NTT docomo 手機使用討論區

引用:
原帖由 FZ9 於 2009-9-26 12:47 PM 發表
版大~~ 我想問下933sh會唔會好似sh06a咁...影相mode 補光燈一定強制著?? thx

我未用過,唔知。不過日本機好多都係咁,拍啲電車男偷拍呀!就算你較左唔閃,佢都要係影前著一著。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dorothy_y 於 2009-9-26 07:21 PM 發表

明白晒
早知係咁我真係未必買LI部機
ANYWAYS thank you晒

簡單黎講,如果你有時收唔到訊號聽唔到電話都唔死得人既都OK既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yvonne_xiao 於 2009-9-28 08:41 AM 發表
我想問下樓主,sh06a是否適合係美國使用,因爲我朋友之前買咗日本嘅lock機,但係always圈外,佢十分唔建議我買06a...and邊一個網絡會更適合sharp06a呢?

美國好似係用T-MOBILE,你可以向賣方問清楚。
因為要把手機鎖在2G訊號才可以打出及打入,係某啲地方供應商3G強2G弱既地方,你就會好易因接收唔到訊號而圈外。

回覆 引用 TOP

1)我用梗smartone-voda,想問吓用咗sh-06a一段時間既smartone-voda用家,圈外情況嚴重ma?因為我睇到有d post話有d日子會圈外(e.g. 每月23,24號等)......
  聽人講自從數碼通轉左訊號發射方式後,好多地方訊號轉弱,令到卡貼手機接收變差。正常手機沒問題,但卡貼手機因放左張卡貼,訊號會差少少。你去啲商場睇下,有時會見到數碼通既微型訊號發射飛碟。

2)卡貼方面既問題,我見先達d舖頭及上網睇得最多人用既係inex卡貼,唔知比起其他品牌有咩分別呢?邊個品牌最好用呢??最新verison又係幾多呢???亦有見到d post話有山寨版inex卡貼,想問吓先達等既舖頭會唔會將山寨版inex卡貼當正版inex賣呢?????inex香港專用卡貼又有咩分別及唔同呢????

關於卡貼問題,本人用過大陸的,也用過INEX,各有好處。

先就價錢黎講︰大陸卡貼平(AROUND唔駛100蚊張,貴過呢個價唔駛同佢買。唔信既上大陸淘寶網度睇,最貴既都唔過100元人民幣,先X攞既都係大陸貨,仲要佢哋係攞批發價);INEX卡貼貴(台灣個邊市場獨大,INEX係台灣好出名,賣到國外好多地方都有,大陸山寨廠亦有做INEX假卡,至於先X有冇人賣假嘢就好難講,自己可以去YAHXX打INEX去搜尋下,去INEX自己個網站度睇下)

再就搵訊號黎講,其實好睇張卡貼是SUPPORT你張SIM卡。由於世界各地同香港既電訊供應商,都不停哋UPGRADE佢哋既SIM卡,我就過自己一張CSL既卡換左NEXT G之後唔掂,所以有時卡貼未必能對應香港既新SIM。因此,大家買卡貼時帶同自己張SIM去試是必須的,用店方的SIM也試不出你自己的SIM是否夾張卡貼,這裏也不存在貴卡貼就一定支援你張SIM。曾經試過有段時期INEX收得差或認唔到SIM卡,因為佢哋既VERSION唔SUPPORT香港啲新卡;同樣情況亦出現過係大陸既卡貼。畢竟無論台灣定大陸,佢哋生產既卡貼都會照顧左本土先,一黎佢哋本土既銷售量高,二黎佢哋容易係市面上攞到啲新出既SIM返去做研究同更新,香港咯喎……睇下好唔好彩囉。

跟住就係銷售策略,好老實講玩開日機既就知人哋真既個張INEX卡貼同大陸既流嘢INEX卡貼或者大陸其他卡貼(如I-SMART)價錢差好遠。有啲賣家會同你講INEX唔掂,仲收得差過大陸卡貼好多,說你買大陸卡貼,咁你就要小心啲計返條數啦!
我舉個例,假設你買部機係3700,張INEX卡貼正路都要約400蚊,咁即係4100啦。
如果佢同你講嫌貴可以試下大陸卡貼,平200蚊俾你,你咪以為好SO!係大陸淘寶度SERCH下,人哋賣60蚊人仔咋!
老實講,賣家賣INEX俾你冇乜用肉食,因為來貨貴,但賣大陸俾你就好賺好多。

跟住就係售後服務,買卡貼時問清楚張卡貼有冇保養,保幾耐。

3)通話方面既問題,因為我係用smartone-voda既3g plan,都見到有d post話sh-06a用到3g通話,不過只可以打出,但唔可以打入,係咪真既???亦睇到d post話通話時會聽唔到對方講野,好似潛咗水咁,想請問係咪每次通話都係咁,定係間中先會咁呢???????

礙於而家卡貼解鎖既技術問題,現在真的只能在2G訊號下才能打出同打入,3G只能打出不能打入。然後你想想現在香港各間電訊公司都注重3G業務,甚至乎是3.5G既業務,

對於2G既服務,我想不會作出大更新了,除了本港現在唯一只有2G既網絡商。
皆因佢哋既諗法係儘早趕啲客去轉用3G PLAN,佢哋儘快擴展3G訊號發射台,啲2G既摺左佢好過。
所以你部機只能收2G的話,訊號接收比正常3G 2G互跳的手機差,話音唔夠清晰也是正常的。

因此建議有幾個2G台你千祈唔好用︰
1.PCCW︰PCCW係為左個3G牌而收購前SUNDAY呢個爛鬼2G台,PCCW既3G OK既,但佢哋既2G就同以前既SUNDAY冇乜分別︰
2.CSL 新世界︰新世界都係其中一個比較爛既2G台,佢同SUNDAY、PEOPLES有一段時期三間公司分別係2G上既排名都唔夠PEOPLES黎,後尾亦被CSL收購埋,但訊號一樣係……最好笑既係123同新世界搶客,我同個係新世界既朋友去續約,啲CS話留係新世界冇乜優惠,轉去123既優惠多啲……
3.電訊數碼︰即係兔仔台,其實都係同CSL租線,而家你係街有時都會見到電訊數碼個燈箱上多左個新世界既LOGO,咁你明啦。

4)關於中文輸入方面既問題,因為我睇到d post話有d口語化既字會打唔到,係咪真架????咁例如"你" "咩" "o既" "吓" "呀" "呢"等等既字有冇呢????係咪可以自己輸入d字呢????

其實加中文輸入法只係用返佢部日機裏面字庫既字,用個人辭書功能去CALL返啲字出黎,並不存在什麼外掛程式、破解……
所以本身部機冇既字就一定冇,而通常你又唔知人哋舖頭入左咩字落去,而以SH06A為例,一般黎講佢哋間間都話有2500字,但其實有冇人數過?你亦都數唔到?更唔知係邊2500。
你可以自己入,但手機容量有限,你入新既字落去,就可能令某部份既消失。
如果你係中文SMS達人的話,建議你不要買日機了,一係買N-02a同F-09A

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackson123 於 2009-9-30 01:52 PM 發表
想問你地講鈴聲只可以入得100kb
咁段鈴聲咪好短law

YES,100KB MLD 16KHZ 約13秒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackson123 於 2009-9-30 11:26 PM 發表

咁可唔可以整長d, 又或者可以整大聲d
聽人講可以用mp3 做鈴聲

長啲就音質要要降低,如果要用MP3鈴聲,又要係DOCOMO機,就要以前SE既日機先得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackson123 於 2009-9-30 11:56 PM 發表
想問SH06a 影相時可唔可以Zoom in  or Zoom out 即係拉遠或拉近來拍照??
因為我見到好多寫規格都冇提這一點
thx

相信沒可能不可以吧?
不過有冇諗過部機只係用數碼變焦,你不如用你隻手伸長縮短黎就,相片既質素仲好。
而家唔你一部有光學變焦既相機,俾你用數碼變焦係仲差過唔變焦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Henrysuker 於 2009-10-1 02:01 AM 發表
求救
我部06A經常有人打黎就會自動重新開機
但人地話我電話打得通架喎
之後我check 返都睇到有miss call msg
我已換過sim card 同卡貼了(我係smartone 的)
有無人有類似情況??

如果你係手機訊號應該收到的地方有人打黎都令你自動REBOOT部機,這樣應該係手機有問題。
你拎返去賣俾你既地方叫同佢講有咁既問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lo@ding... 於 2009-10-20 10:32 PM 發表
黎緊會出日本機,第一次"
請問
sh-06a,sh-07a和sh906i
三部作比較
那個會較好?
例如有何優點,缺點

感謝回覆"

SH906I已經是三季前的款了,功能差一大截,價錢倒是很平……

SH906I>SH-01A,SH-03A>SH-06A,SH-07A

另外SH-06A跟SH-07A是同一季機,但從功能及隨機配件睇,
我覺得打SH-06A主打影相,佢可以擰芒之後用TOUCH SCREEN黎觸控影相,又可以俾人自拍。
SH-07A就主打播片放音樂,因為佢跟埋個叉座啦只俾你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ansoncwk 於 2009-10-22 01:17 AM 發表
點先可以用返個留言信箱呀?????我發覺我換咗部sh-06a之後冇咗留言信箱呀..............我係用梗smartone

你個屏幕係咪有錄音帶符號?
係既話即係你用左部機既留言錄音機能,FULL左都唔會同你轉去台既留言信箱的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ansoncwk 於 2009-10-22 06:25 PM 發表

冇喎,部機果個點用呀???我都冇用果部機果個,我而家想用得返台果個ja

手機的留言錄音即係RECORD MESSAGE,係PHONE SETTING嗰度揀。
又或者係SET MANNER MODE個度,將手機調成MANNER MODE時開留言錄音。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Vcki 於 2009-10-22 11:07 PM 發表

用自己台嘅留言只可以唔聽電話等佢自己去留言信箱.因為如果有來電按收線掣,會自動去左手機留言,手機留言中再按一次收線就真係cut線,按一下接聽就可以中斷留言接聽.另聽電話中按1秒以上接聽掣係speaker,按1 ...

師兄對日機使用都好熟喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Vcki 於 2009-10-22 11:30 PM 發表

版主抬舉啦,只係一路用緊日機,又識少少日文,而且docomo d機大致"長按掣"機能都差唔多.

有空多來幫手,好多問題要你指教呢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 less123200 於 2009-10-30 08:39 PM 發表
請問我入手docomo手機後
係咪要再買原裝耳筒同usb cable?
係邊到有售同幾錢?

USB CABLE 最大功用係用MTP MODE過歌,如果你唔聽歌的話,可以唔買。

你指既耳筒係咪連埋轉插嗰種?如果你有自己有個靚耳筒的話,可以嘗試出去搵下有冇轉插,都可以慳返。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 less123200 於 2009-10-30 10:48 PM 發表
咁佢原裝個耳筒聲靚唔靚先?
用藍芽會唔會好食電-,-本新d電都唔係幾夠用架啦...
docomo係咪可以自由轉飛航模式?
唔該哂...

原裝個雙耳筒聽講係日本JVC產品,咁一分價錢一分貨。我用過可接受,我唔係聽歌達人,但自己用開那個耳筒都5XX,實好過佢DOCOMO原裝。

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。