Uwants TV消閒生活手機討論遊戲地帶影視娛樂校園生活數碼科技寵物樂園學術文化體育世界購物廣場時事投資貼圖影片上班一族美容纖體戀愛婚姻汽車討論站務管理
發帖
註冊 登入/註冊
追帖 打印

[其他] 日本 SHARP x NTT docomo 手機使用討論區

引用:
原帖由 KAI仔;] 於 2009-8-2 12:51 發表
一陣睇下先...THaNKS
我想問我部機一出lip
就圈外
我試過關機再開刀唔得
賣比我嗰個人話如果出現圈外嘅話就要關機再開
但只可以3次
如果3次刀唔得就要拉張SIM卡出尼再插過
但係如果我拉張SIM卡出尼再插過
我 ...

3次 ? 邊有限次數架 ~ 唔得的話, 就要將 SIM CARD 放去另一部非日系手機取台啦, 取完之後, 把 SIM CARD 連卡貼合上, 一齊放回日本手機內 ~ 咁先是正確方法啊 ~

拎出黎再插過這方法是不可行的 ~ 一樣是無訊號的
★~日系手機經驗玩家~日系手機鈴聲研究~★

驚世駭俗醜不拉嘰香菇頭 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

達浪 達浪 達浪達浪達浪達浪達浪 ...... 粉紅頑皮豹 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KAI仔;] 於 2009-8-3 13:00 發表
咁姐係計唔計次數伽??
同埋係唔係如果我用sh-06A
咩卡收得最好??

其實無話邊種卡最好的 ~ 因為需要 sim card 及 卡貼 配合的 ~ 各有不同效果 ~

用於日本手機以訊號穩定為例 sim card 是 Smartone-Vodafone H3 或 H4 卡, PEOPLES, 及 CSL ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

達浪 達浪 達浪達浪達浪達浪達浪 ...... 粉紅頑皮豹 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DoCoMoBoy 於 2009-8-3 12:15 發表

有啲舖頭係咁架啦

唉 ...... 真係 .........唔識講

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hitgu 於 2009-8-31 12:30 發表
我都喺喺美國用tmobile剛剛先買咗06A 我唔識點樣set 嗰sms 同埋短信中心嗰號碼我喺邊度搵到 ? 仲有我部機冇啦啦打唔到英文 點樣可以轉翻啊?

試下於 SMS Setting 內輸入以下 sms center 資料 ~ 記住最後選擇 international ~

T-Mobile (was One2One) +447958879879. Orange +447973100973

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 archunloveu 於 2009-8-31 13:21 發表
咁唔知用一卡雙號得唔得呢?
過左關會唔會用唔到架??

唔係咁得 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rvnkabev 於 2009-8-31 21:33 發表
我想買一部SH-06A  白色啊
但又好怕  好易染色  好似放係藍色JEAN   會唔會好易上左藍色啊
THANK YOU~

放心 ~ 大部份地方唔會 ~

只怕一小部份, 便是螢幕底下角的防磨膠粒仔 ~ 但好細範圍, 放心

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨綾` 於 2009-9-12 21:56 發表
HI~
我買左部06A去到澳洲用,
但係咩都入晒之後就唔知點解個電話淨係可以打出,人地搵唔到我-____________-"
SD SMS 都冇問題.就係唔知點解人地打唔到比我.我唔想咁貴買左部機,黎到用唔到牙-3-
THANK YOU VERY MUC ...

你是否於 Networks settings 設定了用 Auto 或者 3G/GSM 啊 ? 你要 SET 回 GSM/GPRS 來使用啊 ~

因為如果唔係會出現你所講的情形架 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蜻蜓Janet 於 2009-9-12 22:02 發表
我岩岩買左06A
打算拎番英國用
請問邊個台係英國會收得好D呢?
我本身係英國用緊vodafone

thanks!

就是你所說的 Vodafone 會比較穩定 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 knpk 於 2009-9-12 22:49 發表
我想問係唔係有d字打唔到嫁?

要睇你個輸入法入了什麼字啊 ~

要手機內的日文漢字字庫有的字你先可以有機會打到出來, 例如 "你" 字, 日文漢字本身沒有的, 所以你點打都無用 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovefung 於 2009-9-12 16:18 發表
我見我個fd用緊sh03a影貼紙相果時可以用藍牙sd返落自己手機係唔係嫁?
係點sd嫁??

應該是用 IR 紅外線 ~ SH-03A 藍芽是沒有 FTP 的, 所以應該唔可以傳送或接收 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Man仔▃︴ 於 2009-9-12 19:37 發表
想請問sh06a影相係唔係可以5個人ge面部對蕉??
我影2個朋友都對唔到-.-?剩係對到1個人...點set??

無得 SET, 你只要開了人臉對焦便可 ~

你可以用圖片來試這功能都得 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彥仔* 於 2009-10-30 02:09 發表
都係唔得/.\"...我連PHONE BOOK改名都打唔到中文...但係我今日買個間個老細話有架WO...佢比左個網址我話入面有教點用部機...但係我一上佢就話BLOCK左我IP= ="個網叫三少...有冇人知

我見開了名, 所以入來回一回應啦, 版主不好意思啊 ~

彥仔, 唔需要擔心, 有關中文輸入法已經入了去部機裡面, 唔識用唔緊要, 回來找我, 我教你 ~

至於網既問題, 我唔方便於這裡回應你, 免有賣廣告之嫌, 希望你明白 ~

我已經 PM 了你 ~

Uwants 版主, 不好意思啊 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彥仔* 於 2009-10-30 02:09 發表
都係唔得/.\"...我連PHONE BOOK改名都打唔到中文...但係我今日買個間個老細話有架WO...佢比左個網址我話入面有教點用部機...但係我一上佢就話BLOCK左我IP= ="個網叫三少...有冇人知

你試試 Vcki 兄的教法是沒錯的 ~ 先設定這裡先

即是 : mail> mail setting>SMS setting>SMSinput Chara> Japanese 70chara

然後你可以去嘗試開一個 SMS, 試試有沒有中文輸入這方法 :

MENU --> MAIL --> COMPOSE SMS --> 選擇 Msg 位置 (你會見到藍色框框住了 Msg 三個字的) 並按手機圓形鍵中間位置那鍵即 OK 並進入輸入 SMS 內容版面, 按手機鍵盤 "有本書的那個鍵, 即是 Chara", 按後你會見到有9個 type 比你選擇, 你選擇左上角那個 "あ", 選擇完後, 你可以開始輸入文字, 你嘗試按 "3" 跟住 "1" (即五筆輸入法的 "憋" 和 "橫" 睇下見唔見個 "我" 字響下面有得選擇, 如果見到"我"字, 即是代表你的手機已經有中文輸入法了 ~ 如果有的話, 你的輸入法已經儲存了於手機記憶內了 ~  試試

Thanks Vcki 兄的協助

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彥仔* 於 2009-10-30 12:49 發表

唔該三少>

不用客氣 ~ 總之有什麼問題就直接找我啦 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 less123200 於 2009-10-30 22:48 發表
咁佢原裝個耳筒聲靚唔靚先?
用藍芽會唔會好食電-,-本新d電都唔係幾夠用架啦...
docomo係咪可以自由轉飛航模式?
唔該哂...

用藍芽會耗電但又不致於好食電, 真係好睇你聽幾耐 ~

俗啪滋海派泡泡龍 ~

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票
請先登入
小貼士:
依家可以用“@”tag會員啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。